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  • REVISTA EUGENIO ESPEJO-REE//(VOL. 16, NUM. 2)

    Volumen: 16, Numero: 2, Páginas: 25-34 pp.

    EFECTIVIDAD DE LA CIRUGIA BARIATRICA EN EL TRATAMIENTO DE LA OBESIDAD

    Abstract

    Obesity is a global health problem that favors the development of multiple chronic non-commu- nicable diseases. Thus, this research aimed to determine the effectiveness of bariatric surgery as a treatment for obesity in patients operated on at the General Hospital of the Ecuadorian Institute of Social Security (IESS) in the city of Riobamba, Chimborazo, Ecuador, during the year 2019. A non-experimental comparative research was carried out. Data were collected from the medical records of users in the investigated environment. The main results showed an average age of 43.58, a predominance of female patients (60.61%) and those ones with the presence of comor- bidities (82.58%). 68.94% of the patients presented grade III obesity before surgery, the majority presented comorbidities (82.59%), among which diabetes mellitus stood out. It was concluded that patients undergoing the surgical procedure showed a statistically significant reduction in the incidence of grade II and III obesity. This evidenced the effectiveness of the treatment.


    Keywords


    Quality of life, Bariatric surgery, Obesity.


    Resumen

    La obesidad constituye un problema de salud a nivel mundial que favorece el desarrollo de múl-tiples enfermedades crónicas no transmisibles. Así, se desarrolló una investigación con el objeti-vo de determinar la efectividad de la cirugía bariátrica como tratamiento de la obesidad enpacientes operados en el Hospital General del Instituto Ecuatoriano de Seguridad Social (IESS)de la ciudad de Riobamba, Chimborazo, Ecuador, durante el año 2019. Se realizó una investiga-ción no experimental comparativa, para la que se recolectaron datos a partir de las historias clíni-cas de los usuarios en el entorno investigado. Los principales resultados mostraron un promediode edad de 43,58 años, predominio de pacientes femeninas (60,61%) y de aquellos con presenciade comorbilidades (82,58%). El 68,94% de los pacientes presentó obesidad grado III antes de lacirugía, la mayoría presentó comorbilidades (82,59%), entre las que sobresalió la diabetes melli-tus. Se concluyó que en los pacientes sometidos al procedimiento quirúrgico se produjo unareducción estadísticamente significativa de la incidencia de obesidad grado II y III, lo queevidenció la efectividad del tratamiento.


    Palabras Clave


    calidad de vida, cirugía bariátrica, obesidad.





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