SUSTAINABILITY//(VOL. 14, ISSUE 10)
Volumen: 14, Numero: 10, Páginas: [11] p.
Food security is a condition that allows people permanent access to food for a better quality of life; therefore, it is a priority for the economic development of countries. In this context, this research aims to determine the importance of purchasing power and education in the food security of families in rural environments using Chambo canton, Ecuador as a case study. Considering the deductive method, the research is descriptive correlational, with a qualitative and quantitative approach. For data collection, a questionnaire based on the Latin American and Caribbean Food Security Scale was applied to 230 households out of a total of 3585 households. The results showed that the variables of number of income earners and total family income have a high relationship with food security, unlike level of schooling. It was concluded that education does not represent a decisive factor for food security in rural environments, although its incorporation as a variable is important for improving quality of life.
La seguridad alimentaria es una condición que permite a las personas el acceso permanente a alimentos de mejor calidad.de vida; por lo tanto, es una prioridad para el desarrollo económico de los países. En este contexto, esteinvestigación tiene como objetivo determinar la importancia del poder adquisitivo y la educación en la seguridad alimentariade familias en ambientes rurales utilizando como caso de estudio el cantón Chambo, Ecuador. Considerandoel método deductivo, la investigación es descriptiva correlacional, con un enfoque cualitativo y cuantitativoAcercarse. Para la recolección de datos se utilizó un cuestionario basado en la Guía Alimentaria de América Latina y el Caribe.Se aplicó la Escala de Seguridad a 230 viviendas de un total de 3585 viviendas. Los resultados mostraronque las variables número de perceptores de ingresos e ingresos familiares totales tienen una alta relación conseguridad alimentaria, a diferencia del nivel de escolaridad. Se concluyó que la educación no representa un factor decisivopara la seguridad alimentaria en el medio rural, aunque es importante su incorporación como variablepara mejorar la calidad de vida.