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  • ASIAN JOURNAL OF PLANT SCIENCES//(VOL. 21, NUM. 2)

    Volumen: 21, Numero: 2, Páginas: 321-327 pp.

    ANTIMICROBIAL AND ANTIOXIDANT PROPERTIES OF TROPAEOLUM TUBEROSUM EXTRACTS FROM ECUADOR

    Abstract

    Background and Objective: Nowadays, there is a growing interest in the use of natural antioxidants and antimicrobials for the treatment of diseases and this is where Andean tubers are playing an important role. Whereby, the objective of this work was to study the antimicrobial and antioxidant properties of Tropaeolum tuberosum extracts. Materials and Methods: In the present investigation, the extracts of 2 varieties of mashua were studied, white and yellow (Tropaeolum tuberosum), the extracts of the tuber were obtained by soxhlet and Supercritical Fluids (SCF) techniques, to these extracts were analyzed for their antioxidant activity by ABTS method and antimicrobial by disc-plate diffusion on 3 bacterial strains: Salmonella spp., Escherichia coli and Arcobacter spp. The extracts were characterized by mass coupled gas chromatography (GC-MS). Results: After the analysis of the antioxidant activity, the highest concentration presented the white mashua extract by supercritical fluids with a value of 6596.10 ?mol trolox/g. In antimicrobial activity, the best inhibitory effect was evidenced on Salmonella strains with a halo diameter >8 mm, especially in the extract obtained from FSC, highlighting the white mashua (with an inhibition diameter of up to 20 mm). Through GC-MS, between 21 and 11 compounds were identified, where the compounds with the largest area were: Campesterol, $-Sitosterol, ?-Sitosterol, 4-Methoxybenzyl isothiocyanate and "-Tocopherol, which have been described as having antioxidant and antimicrobials effects. Conclusion: Consequently, it is concluded that the extracts can be used as a natural food additive.


    Keywords


    Mashua, antioxidant activity, antimicrobial effect, SCF, GC-MS, campesterol, disco-plate diffusion


    Resumen

    Justificación y Objetivo: En la actualidad existe un creciente interés en el uso de antioxidantes y antimicrobianos naturales para el tratamientode enfermedades y es aquí donde los tubérculos andinos están jugando un papel importante. Por lo cual, el objetivo de este trabajo fue estudiar lapropiedades antimicrobianas y antioxidantes de los extractos de Tropaeolum tuberosum. Materiales y Métodos: En la presente investigación, laSe estudiaron extractos de 2 variedades de mashua, blanca y amarilla (Tropaeolum tuberosum), los extractos del tubérculo se obtuvieron porsoxhlet y fluidos supercríticos (SCF), a estos extractos se les analizó su actividad antioxidante por el método ABTS yantimicrobiano por difusión disco-placa sobre 3 cepas bacterianas: Salmonella spp., Escherichia coli y Arcobacter spp. Los extractos fueroncaracterizado por cromatografía de gases de acoplamiento de masas (GC-MS). Resultados: Tras el análisis de la actividad antioxidante, la mayorconcentración presentó el extracto de mashua blanca por fluidos supercríticos con un valor de 6596.10 ?mol trolox/g. En la actividad antimicrobiana,el mejor efecto inhibidor se evidenció en cepas de Salmonella con diámetro de halo >8 mm, especialmente en el extracto obtenido de FSC,destacando la mashua blanca (con un diámetro de inhibición de hasta 20 mm). A través de GC-MS, entre 21 y 11 compuestos fueronidentificados, donde los compuestos con mayor área fueron: campesterol, $-sitosterol, ?-sitosterol, isotiocianato de 4-metoxibencilo y"-Tocoferoles, de los cuales se ha descrito que tienen efectos antioxidantes y antimicrobianos. Conclusión: En consecuencia, se concluyeque los extractos se pueden utilizar como un aditivo alimentario natural.


    Palabras Clave


    Mashua, actividad antioxidante, efecto antimicrobiano, SCF, GC-MS, campesterol, difusión en disco-placa





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