Regresar a Artículos Indexados
  • PERFILES//(VOL. 1, NUM. 27)

    Volumen: 1, Numero: 27, Páginas: 39-48 pp.

    PERFILES DE SUSCEPTIBILIDAD ANTIMICROBIANA EN BACTERIAS AISLADAS EN CULTIVOS AGRICOLAS DE LA CUENCA DEL RIO CHAMBO

    Abstract

    Introduction. Foodborne illnesses have increased in recent years as a result of the consumption of agricultural products contaminated with antibiotic-resistant bacteria. Objective. To identify the antimicrobial resistance profiles of pathogenic bacteria isolated in agricultural crops from the Chambo river basin. Materials and methods. A total of 12 samples of vegetables collected from agricultural areas of six geographical points near the Chambo River were analyzed. Bacterial isolation and identification was performed by conventional tests using culture media in conjunction with biochemical tests. The antibiotic resistance profile was determined by the agar disc diffusion method. Results. (12/14) 85.7% human pathogenic bacteria belonging to the Enterobacteriacea family were identified, including: Citrobacter freundii, Citrobacter amalonaticus, Enterobacter cloacae, Proteus vulgaris, Klebsiella oxytoca and (2/14) 14.3% corresponding to Enterococcus faecalis. 50% of the Enterobacteriaceae were resistant to 3rd generation cephalosporins (ceftriaxone and cftazidime), 50% to kanamycin and 25% to imipenem, gentamicin and trimethoprim sulfamethoxazole. Conclusions. The results obtained indicate a high contamination of agricultural crops dumped with irrigation water from the Chambo river basin by species of Enterobacteriaceae and E. faecalis; with high percentages of resistance to antibiotics for clinical use


    Keywords


    Chambo River, agricultural products, bacteria, resistance, antibiotic.


    Resumen

    Introducción. Las enfermedades transmitidas por alimentos han aumentado en los últimos años,derivado del consumo de productos agrícolas contaminados con bacterias resistentes a antibióticos.Objetivo. Identificar los perfiles de resistencia antimicrobiana de bacterias aisladas en cultivosagrícolas de la cuenca del río Chambo.Materiales y métodos. Se analizaron un total de 12 muestras de vegetales y hortalizas recolectadasde zonas agrícolas de seis puntos geográficos cercanos al río Chambo. El aislamiento e identificaciónde las bacterias se realizó por medio de pruebas convencionales empleando medios de cultivoconjuntamente con pruebas bioquímicas. El perfil de resistencia a los antibióticos se determinó por elmétodo de difusión del disco en agar.Resultados. Se identificaron (12/14) 85,7% bacterias pertenecientes a la familia Enterobacteriaceaentre ellas: Citrobacter freundii, Citrobacter amalonaticus, Enterobacter cloacae, Proteus vulgaris,Klebsiella oxytoca y (2/14) 14,3% correspondiente a Enterococcus faecalis. El 50% de las enterobacteriaspresentaron resistencia a cefalosporinas de 3ra generación (ceftriaxona y ceftazidima), 50% akanamicina y 25% a imipenem, gentamicina y trimetoprim sulfametoxazol.Conclusiones. Existe contaminación de los cultivos agrícolas vertidos con agua de regadío de la cuencadel río Chambo por especies de enterobacterias y E. faecalis; con altos porcentajes de resistencia aantibióticos de uso clínicos.


    Palabras Clave


    Río Chambo, productos agrícolas, bacterias, resistencia, antibióticos.





    Acceder