Regresar a Artículos Indexados
  • EMIRATES JOURNAL OF FOOD AND AGRICULTURE//(VOL. 33, ISSUE 8)

    Volumen: 33, Numero: 8, Páginas: 699-703 pp.

    CHEMICAL COMPOSITION AND ANTIBACTERIAL ACTIVITY OF AGERATINA NERIIFOLIA (B.L.ROB.)(ASTERAEAE) EXTRACTS FROM MERIDA-VENEZUELA

    Abstract

    This work?s main objective was to chemically characterize and determine the antibacterial activity of the extracts from fresh leaves of Ageratina neriifolia (Asteraceae) collected at the La Culata area in the State of Mérida in Venezuela. The extracts obtained via cold maceration with hexane and dichloromethane were concentrated under reduced pressure on a rotary evaporator and later analyzed by gas chromatography coupled with mass spectrometry (GC-MS). The identification of the components was carried out by comparison of their mass spectra. The evaluation of the extracts? antibacterial activity was carried out employing the agar-disk diffusion test against gram-positive and gram-negative strains. Sixteen (16) compounds were identified in each extract, corresponding to 75.03% (hexane) and 68.32% (dichloromethane) of the total of isolated compounds. The main components in the hexane and dichloromethane extracts were kaureno-19-acetate (24.48% and 18.41%, respectively) and kaurenol (10.46% and 11.22%, respectively). The results showed that the hexane extract showed not to be soluble in dimethylsulfoxide, so it was not possible to determine the antibacterial activity under the experimental conditions established in the study. While, the dichloromethane extract exhibited activity against the gram-positive bacteria (Staphylococcus aureus and Enterococcus faecalis) and against the gram-negative bacteria (Pseudomona aeruginosa), at a Minimum Inhibitory Concentration (MIC) of 156, 625, and 2.500 ?g/mL, respectively. Results that show the antibacterial activity of Ageratina neriifolia hexane extract against gram-positive and gram-negative bacterial strains, unlike that previously described for other species of the genus Ageratina


    Keywords


    Asteraceae,Ageratina neriifolia, diterpenes, kaureno-19-acetate, kaurenol,antibacterial activity.ABSTRACTEmirates Journal of Food and Agriculture. 2021. 33(8): 704-710doi: 10.9755/ejfa.2021.v33.i8.2739http://www.ejfa.me/SHORT COMMUNICATION


    Resumen

    El objetivo principal de este trabajo fue caracterizar químicamente y determinar la actividad antibacteriana de los extractos de hojas frescas de Ageratina neriifolia (Asteraceae) colectadas en la zona La Culata en el Estado Mérida en Venezuela. Los extractos obtenidos por maceración en frío con hexano y diclorometano se concentraron a presión reducida en un rotavapor y luego se analizaron por cromatografía de gases acoplada a espectrometría de masas (GC-MS). La identificación de los componentes se realizó por comparación de sus espectros de masas. La evaluación de la actividad antibacteriana de los extractos se realizó empleando la prueba de difusión en disco de agar frente a cepas grampositivas y gramnegativas. En cada extracto se identificaron dieciséis (16) compuestos, correspondientes al 75,03% (hexano) y al 68,32% (diclorometano) del total de compuestos aislados. Los principales componentes de los extractos de hexano y diclorometano fueron kaureno-19-acetato (24,48 % y 18,41 %, respectivamente) y kaurenol (10,46 % y 11,22 %, respectivamente). Los resultados mostraron que el extracto de hexano no mostró ser soluble en dimetilsulfóxido, por lo que no fue posible determinar la actividad antibacteriana en las condiciones experimentales establecidas en el estudio. Mientras que, el extracto de diclorometano mostró actividad contra las bacterias grampositivas (Staphylococcus aureus y Enterococcus faecalis) y contra las bacterias gramnegativas (Pseudomona aeruginosa), a una Concentración Mínima Inhibitoria (CIM) de 156, 625 y 2.500 ?g/mL. , respectivamente. Resultados que muestran la actividad antibacteriana del extracto hexano de Ageratina neriifolia frente a cepas bacterianas grampositivas y gramnegativas, a diferencia de lo descrito previamente para otras especies del género Ageratina


    Palabras Clave


    Asteraceae, Ageratina neriifolia, diterpenos, kaureno-19-acetato, kaurenol, actividad antibacteriana. RESUMENMirates Journal of Food and Agriculture. 2021. 33(8): 704-710doi: 10.9755/ejfa.2021.v33.i8.2739http://www.ejfa.me/COMUNICACIÓN CORTA





    Acceder