REVISTA DE LA FACULTAD DE FARMACIA//(VOL. 63, NUM. 1)
Volumen: 63, Numero: 1, Páginas: 14-24 pp.
The aim of this work was to determinate the chemical composition and evaluate the biological activity of the essential oils of the vegetative parts of Piper marginatum Jacq. and P. tuberculatum Jacq., species belonging to the Piperaceae family, collected in the Ecuadorian coast. The essential oils were extracted by hydrodistillation and characterized by GC-MS. The antimicrobial activity was evaluated using the broth microdilution technique against Staphylococcus aureus ATCC 25923, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Escherichia coli ATCC 25922 Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Klebsiella pneumoniae ATCC 700603 and Candida albicans yeast ATCC 10231. The antioxidant activity was evaluated using the DPPH (1, 1-diphenyl-2-picrylhydrazyl) method. The major component in the essential oil of P. marginatum was curzerene (22.4%), and in P. tuberculatum was dillapiol (49.15%). The essential oil of P. tuberculatum inhibited the growth of S. aureus (MIC = 50-100 µg/mL) and E. coli (MIC = 200-400 µg/mL), while that the essential oil of P. marginatum showed moderate activity against these strains (MIC = 400- 800 µg/mL). Very limited inhibition percentages were obtained, less than 50%. This is the first report of the chemical composition, antimicrobial and antioxidant activities of the essential oils of P. marginatum and P. tuberculatum collected from Ecuadorian coast. These results would indicate the significant potential of the essential oils evaluated for the development of antibacterial products.
El objetivo del presente trabajo fue evaluar lacomposición química y la actividad biológica delos aceites esenciales de las partes vegetativas dePiper marginatum Jacq. y P. tuberculatum Jacq.,especies pertenecientes a la familia Piperaceae,colectados en la costa ecuatoriana. Los aceitesesenciales fueron extraídos por hidrodestilación ycaracterizados mediante CG-EM. La actividadantimicrobiana fue evaluada mediante la técnica demicrodilución en caldo frente a las bacteriasStaphylococcus aureus ATCC 25923,Enterococcus faecalis ATCC 29212, Escherichiacoli ATCC 25922 Pseudomonas aeruginosaATCC 27853, Klebsiella pneumoniae ATCC700603 y la levadura Candida albicans ATCC10231. La actividad antioxidante se evaluóempleando el método de DPPH (1,1-difenil-2-picril-hidrazil). El componente mayoritario en elaceite esencial de P. marginatum fue el curzereno(22,4%), y el del aceite de P. tuberculatum fue eldilapiol (49,15%). El aceite esencial de P.tuberculatum inhibió el crecimiento de S. aureus(CMI=50-100 µg/mL) y E. coli (CMI= 200-400µg/mL), mientras que el aceite esencial de P.marginatum resultó ser moderadamente activofrente a dichas cepas (CMI= 400-800 µg/mL). Losporcentajes de inhibición del DPPH fueron muylimitados, menores al 50%. Este es el primerreporte de la composición química, actividadantimicrobiana y antioxidante de los aceitesesenciales de P. marginatum y P. tuberculatumrecolectados en las costas ecuatorianas. Estosresultados indicarían el potencial significativo delos aceites esenciales evaluados para el desarrollode productos antibacterianos