INTERNATIONAL JOURNAL OF ENVIRONMENTAL RESEARCH AND PUBLIC HEALTH//(VOL. 18, ISSUE 4)
Volumen: 18, Numero: 4, Páginas: [16] p.
Inadequate food and nutrition affect human well-being, particularly for many poor subpopulations living in rural areas. The purpose of this research was to analyze the factors that determine the Household Dietary Diversity Score (HDDS) in the rural area of ??the Paute River Basin, Azuay Province, Ecuador. The sample size of 383 surveys was determined using a stratified random sampling method with proportional fixation. Dietary diversity was measured through the HDDS, with 12 food groups (cereals; roots and tubers; fruits; sugar/honey; meat and eggs; legumes or grains; vegetables; oils/fats; milk and derivatives; meats; various; fish and shellfish) during a 7-day recall period. A Poisson regression model was used to determine the relationship between the HDDS and sociodemographic variables. The results show that the average HDDS of food consumption is 10.89 foods. Of the food groups analyzed, the most consumed are cereals; roots and tubers; fruit; sugar/honey In addition, the determinants that best explain the HDDS in the predictive model were the size of the dwelling, the size of the household, the expenditure on food per capita, the area of ??cultivated land, the level of education and the marital status of the head of the household. . The tools used in this research can be used to analyze food and nutrition security interventions. In addition, the results allow policymakers to identify applicable public policies in the fight against hunger. expenditure on food per capita, area of ??cultivated land, level of education and marital status of the household head. The tools used in this research can be used to analyze food and nutrition security interventions. In addition, the results allow policymakers to identify applicable public policies in the fight against hunger. expenditure on food per capita, area of ??cultivated land, level of education and marital status of the household head. The tools used in this research can be used to analyze food and nutrition security interventions. In addition, the results allow policymakers to identify applicable public policies in the fight against hunger.
La alimentación y nutrición inadecuadas afectan el bienestar humano, particularmente para muchas subpoblaciones pobres que viven en áreas rurales. El propósito de esta investigación fue analizar los factores que determinan el Puntaje de Diversidad Dietética en los Hogares (HDDS) en el área rural de la Cuenca del Río Paute, Provincia de Azuay, Ecuador. El tamaño de la muestra de 383 encuestas se determinó mediante un método de muestreo aleatorio estratificado con fijación proporcional. La diversidad dietética se midió a través del HDDS, con 12 grupos de alimentos (cereales; raíces y tubérculos; frutas; azúcar/miel; carne y huevos; legumbres o granos; vegetales; aceites/grasas; leche y derivados; carnes; varios; pescado y mariscos) durante un período de recuerdo de 7 días. Se utilizó un modelo de regresión de Poisson para determinar la relación entre el HDDS y las variables sociodemográficas. Los resultados muestran que el promedio HDDS de consumo de alimentos es de 10,89 alimentos. De los grupos de alimentos analizados, los más consumidos son los cereales; raíces y tubérculos; frutas; azúcar/miel. Además, los determinantes que mejor explican el HDDS en el modelo predictivo fueron el tamaño de la vivienda, el tamaño del hogar, el gasto en alimentos per cápita, el área de tierra cultivada, el nivel de educación y el estado civil del jefe de hogar. Las herramientas utilizadas en esta investigación se pueden utilizar para analizar las intervenciones de seguridad alimentaria y nutricional. Además, los resultados permiten a los hacedores de políticas identificar políticas públicas aplicables en la lucha contra el hambre. gasto en alimentos per cápita, área de tierra cultivada, nivel de educación y estado civil del jefe de hogar. Las herramientas utilizadas en esta investigación se pueden utilizar para analizar las intervenciones de seguridad alimentaria y nutricional. Además, los resultados permiten a los hacedores de políticas identificar políticas públicas aplicables en la lucha contra el hambre. gasto en alimentos per cápita, área de tierra cultivada, nivel de educación y estado civil del jefe de hogar. Las herramientas utilizadas en esta investigación se pueden utilizar para analizar las intervenciones de seguridad alimentaria y nutricional. Además, los resultados permiten a los hacedores de políticas identificar políticas públicas aplicables en la lucha contra el hambre.