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  • REVISTA CUBANA DE FARMACIA//(VOL. 54, NUM. 1)

    Volumen: 54, Numero: 1, Páginas: [16] p.

    COMPOSICION Y ACTIVIDAD ANTIBACTERIANA DEL ACEITE ESENCIAL DE AGERATINA NERIIFOLIA (ASTERAEAE) DE MERIDA-VENEZUELA

    Abstract

    Introduction: Ageratina neriifolia (B.L. Rob.) R.M. King and H. Rob. (Asteraceae) grows in many states of Venezuela at latitudes ranging from 1.0 km a.s.l to 3.5 km a.s.l. Objective: Determine the chemical composition and antibacterial activity of Ageratina neriifolia essential oil over Staphylococcus aureus , Enterococcus fecalis, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae and Pseudomona aeruginosa. Methods: Fresh leaves of A. neriifolia were collected in the area called La Culata, specifically in Sierra La Culata National Park, Libertador municipality, Merida State, Bolivarian Republic of Venezuela at an altitude of approximately 3.1 km a.s.l. The fresh leaves were liquefied and distilled by water vapour trawling (3 hours), using a Clevenger trap. The oil was preserved at - 4°C until its use for biological testing. The oil components were analyzed by gas chromatography coupled to mass spectrometry. Antibacterial activity was evaluated according to the method of diffusion in agar with paper discs. Results: The oil yield obtained by hydro-distillation was of 0.20%. Twenty-two compounds were identified and majority components were: germacrene-D (45.80%), ?-humulene (5.99%), myrcene (5.27 %), limonene (5.13%), bicyclogermacrene (4.08 %), ?-pinene (3.71 %), ?- cadinene (3.27 %). The oil showed antibacterial activity (CMI of 75 g/mL) against gram-positive and gram-negative bacteria. Conclusions: The chemical composition of Ageratina neriifolia essential oil is formed mostly of sesquiterpene hydrocarbons, monoterpenes hydrocarbons and oxygenated sesquiterpenes. These components are directly correlated with the good antibacterial activity of Ageratina neriifolia essential oil versus gram-positive and gram-negative bacteria, unlike previously described for other species of the genus Ageratina.


    Keywords


    Asteraceae; Ageratina neriifolia; sesquiterpenes; germacrene-D; ?-humulene; antibacterial activity.


    Resumen

    Introducción: Ageratina neriifolia (B.L. Rob.) R.M. King and H. Rob. (Asteraceae) crece en varios estados de Venezuela en latitudes que van desde los 1,0 km s. n. m. a los 3,5 km s. n. m.Objetivo: Determinar la composición química y actividad antibacteriana del aceite esencial de Ageratina neriifolia sobreStaphylococcus aureus, Enterococcus fecalis,Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae y Pseudomona aeruginosa.Métodos: Hojas frescas de A. neriifolia fueron recolectadas en la zona La Culata, específicamente en el Parque Nacional Sierra La Culata Municipio Libertador del Estado Mérida- República Bolivariana de Venezuela a una altitud aproximada de 3,1 km s. n. m. Las hojas frescas se licuaron y se sometieron a destilación por arrastre con vapor de agua (3 h), con el empleo de una trampa de Clevenger. El aceite se conservó a - 4 °C hasta su uso para ensayos biológicos. Los componentes del aceite fueron analizados por cromatografía de gases acoplada a espectrometría de masas. La actividad antibacteriana fue evaluada de acuerdo al método de difusión en agar con discos de papel.Resultados: El rendimiento del aceite obtenido por hidrodestilación fue de un 0,20 %. Se identificaron veintidós compuestos y los componentes mayoritarios fueron: germacreno-D (45,80 %), ?-humuleno (5,99 %), mirceno (5,27 %), limoneno (5,13 %), biciclogermacreno (4,08 %), ?-pineno (3,71 %), ?- cadineno (3,27 %). El aceite mostró actividad antibacteriana (CMI de 75 ?g/mL) frente a bacterias grampositivas y gramnegativas.Conclusiones: La composición química del aceite esencial de Ageratina neriifolia, está constituida en su mayoría por sesquiterpenos hidrocarburos, monoterpenos hidrocarburos y sesquiterpenos oxigenados. Estos componentes están directamente correlacionados con la buena actividad antibacteriana del aceite esencial de Ageratina neriifolia frente a bacterias grampositivas y gramnegativas, a diferencia de lo descrito previamente para otras especies del género Ageratina.


    Palabras Clave


    Asteraceae; Ageratina neriifolia; sesquiterpénos; germacreno-D; ?-humuleno; actividad antibacteriana.





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