TURKISH JOURNAL OF COMPUTER AND MATHEMATICS EDUCATION//(VOL. 12, NUM. 3)
Volumen: 12, Numero: 3, Páginas: 4504-4512 pp.
The purpose of this study was to determine the relationship between coping strategies and stress in the workers of the Food Company "ARSAICO" of the Canton Chambo -Ecuador. The study population is 20 workers that is the entire company, sociodemographic variables are considered for the study, this research is quantitative approach, descriptive type with non-experimental correlational and cross-sectional design. The tests applied were the COPE questionnaire for coping and WHO -ILO for stress. For the information processing, the statisticalprogram SPSS version 24 and the Spearman correlation coefficient were used, finding a significant inverse relationship between stress and coping. Regarding the analysis between before and after the program, positive psychology decreases stress levels frommedium to low with high coping..
El propósito de este estudio fue determinar la relación entre las estrategias de afrontamiento y el estrés en los trabajadores de la Empresa de Alimentos ?ARSAICO? del Cantón Chambo -Ecuador. La población de estudio es de 20 trabajadores es decir la totalidad de la empresa, para el estudio se consideraron variables sociodemográficas, esta investigación es de enfoque cuantitativo, tipo descriptivo con diseño no experimental correlacional y transversal. Las pruebas aplicadas fueron el cuestionario COPE para afrontamiento y OMS-OIT para estrés. Para el procesamiento de la información se utilizó el programa estadístico SPSS versión 24 y el coeficiente de correlación de Spearman, encontrando una relación inversa significativa entre el estrés y el afrontamiento. En cuanto al análisis entre el antes y el después del programa, la psicología positiva disminuye los niveles de estrés de medio a bajo con un alto afrontamiento.