POLO DEL CONOCIMIENTO//(EDICION NUM. 56, VOL. 6, NUM. 3)
Volumen: 6, Numero: 3, Páginas: 1363-1375 pp.
The cultivation of quinoa in the Andean provinces of Ecuador has increased in recent years, in the province of Chimborazo an area greater than 3,500 hectares is estimated; At the time of harvest and after threshing, the stubble and straw are generally burned, which produces contamination and the risk that the fire will spread and cause damage to homes and surrounding sites, in addition to causing inconvenience to the population due to smoke, ash and cause deterioration of the fauna and flora of the soil. The harvest and threshing of quinoa is carried out in dry weather, the farmer in the communities lacks food for his cattle, this reason to carry out the investigation to see the feasibility of using the quinoa stubble in silage providing as supplementary food in cattle of milk, of the Holstein breed, the milk production herds located throughout the Ecuadorian Sierra depend on grass, being the basis of the diet. The supplementation allows to increase the consumption, therefore the productivity of the animals. However, given the current economic framework in which dairies are developed, and considering that the cost per kilogram of dry matter (DM) of forage is significantly lower than the cost per kilogram of DM of concentrate, supplementation with concentrates should be used strategically with the purpose of offering a balanced diet and maintaining a low-cost ration. The objective of this study was to search for a feeding strategy, with the use of quinoa straw, to maintain or increase productive performance in dairy cows. And reduce dependency by ranchers on external inputs. Subjecting Holstein dairy cows to three different feeding strategies.
El cultivo de quinua en las provincias andinas del Ecuador se ha incrementado en los últimos años, en la provincia de Chimborazo se estima una superficie superior a 3500 hectáreas; al momento de la cosecha y luego de la trilla, el rastrojo y la paja generalmente se lo quema, lo cual produce contaminación, y riesgo que el fuego se propague y ocasione daños en viviendas y sitios aledaños, además de provocar molestias a la población por humo, ceniza y ocasionar deterioro de la fauna y flora del suelo.La cosecha y trilla de la quinua se realiza en temporal seco, el agricultor en las comunidades carece de alimento para su ganado, esto motivo a realizar la investigación para ver la factibilidad de usar el rastrojo de quinua en ensilaje dotando como alimento suplementario en ganado de leche, de la raza Holstein, los hatos de producción de leche ubicados a lo largo de la Sierra ecuatoriana dependen del pasto, siendo la base de la dieta alimenticia. La suplementación permite incrementar el consumo, por ende la productividad de los animales. Sin embargo, dado el actual marco económico en que se desarrollan las lecherías, y considerando que el costo por kilogramo de materia seca (MS) de forraje es significativamente menor que el costo por kilogramo de MS de concentrado, la suplementación con concentrados debería ser utilizada estratégicamente con el propósito de ofrecer una dieta balanceada y mantener una ración de bajo costo .El objetivo de este estudio fue la búsqueda de una estrategia de alimentación, con uso de paja de quinua, para mantener o incrementar el desempeño productivo en vacas lecheras. Y reducir dependencia por parte de los ganaderos de insumos externos. Sometiendo a tres diferentes estrategias de alimentación a vacas lecheras Holstein.