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  • JOURNAL OF AGRARIAN CHANGE//(VOL. 21, ISSUE 3)

    Volumen: 21, Numero: 3, Páginas: 620-628 pp.

    LAND AND LIVELIHOOD IN THE AGE OF COVID-19: IMPLICATIONS FOR INDIGENOUS FOOD PRODUCERS IN ECUADOR

    Abstract

    Like many Latin American countries, Ecuador responded to COVID-19 by restricting trade and travel, a decision that disrupted the prevailing model of regional trade integration. Among some analysts, observations have been made that the lockdown represents a new opportunity to revitalize rural livelihoods and smallholder agriculture. This paper evaluates these claims by exploring the impact of COVID19 on household food security and smallholder food production in Chimborazo, a highland province that is known for extremely high rates of poverty and the highest concentration of Kichwa-speaking Indigenous people in Ecuador. Drawing upon original empirical research, it makes the case that the prospects for revitalizing smallholder production remain structurally constrained by a legacy of land inequality and failed agrarian reform. According to our findings, the only sectors that thrived during the lockdown were ones that served local markets. For those requiring significant shipping and storage, merchants and traders were able to drive down farmgate prices, squeezing local producers. At the same time, new government legislation made it easier for employers to terminate wage labourers, undermining a vital source of income and employment for low-income households. Far from revitalizing smallholder agriculture, the pandemic appears to have further entrenched an economic model of supporting agribusiness at the expense of family farms and migrant labour.


    Keywords


    COVID-19, Ecuador, food security, indigenous communities, Tierrareform


    Resumen

    Como muchos países latinoamericanos, Ecuador respondió aCOVID-19 al restringir el comercio y los viajes, una decisión quetrastornó el modelo imperante de integración comercial regional.Entre algunos analistas, se han hecho observaciones de queel confinamiento representa una nueva oportunidad para revitalizarlos medios de vida rurales y la agricultura en pequeña escala. Este papelevalúa estas afirmaciones explorando el impacto de COVID19 en la seguridad alimentaria de los hogares y la producción de alimentos de pequeños agricultores en Chimborazo, una provincia de las tierras altas que se conocepor altísimos índices de pobreza y la mayor concentración de indígenas de habla kichwa en Ecuador.Basándose en investigaciones empíricas originales, presenta el casoque las perspectivas de revitalizar la producción de los pequeños agricultoressiguen estando estructuralmente limitados por un legado de desigualdad de la tierra y una reforma agraria fallida. De acuerdo con nuestros hallazgos, lalos únicos sectores que prosperaron durante el confinamiento fueron losque atendía a los mercados locales. Para aquellos que requieren importantesenvío y almacenamiento, los comerciantes y comerciantes pudieronreducir los precios en la explotación agrícola, exprimiendo a los productores locales. EnAl mismo tiempo, la nueva legislación gubernamental facilitóque los empleadores despidan a los trabajadores asalariados, socavando unfuente vital de ingresos y empleo para personas de bajos ingresoshogares Lejos de revitalizar la agricultura en pequeña escala,la pandemia parece haber afianzado aún más un modelo económico de apoyo a la agroindustria a expensas deagricultura familiar y mano de obra migrante.


    Palabras Clave


    COVID-19, Ecuador, seguridad alimentaria, comunidades indígenas, tierrareform





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