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  • ANIMALS//(VOL. 10, ISSUE 7)

    Volumen: 10, Numero: 7, Páginas: [12] p.

    MILK REPLACER SUPPLEMENTATION WITH DOCOSAHEXAENOIC ACID FROM MICROALGAE DOES NOT AFFECT GROWTH AND IMMUNE STATUS IN GOAT KIDS

    Abstract

    The consumption of polyunsaturated fatty acids (PUFA), especially docosahexaenoic acid (DHA), has beneficial effects on the health of consumers. Consequently, there is increased interest in improving the fatty acid profiles of meat (ie PUFA and DHA content) through various nutritional strategies. This study aimed to investigate the effect of supplementing a DHA-rich microalgae-derived product on the growth and development of the immune system in newborn kids. In this experiment, newborn kids were fed milk replacer (MR) supplemented with three levels of a microalgae-derived product rich in DHA (DHA-Gold ® , Martek Biosciences, MD, USA). The groups were designed as follows: MR-NS (milk replacer without DHA-Gold® supplementation; n= 10), MR-DHA-9 (9 g DHA-Gold ® /L milk replacer; n = 10) and MR-DHA-18 (18 g of DHA-Gold ® /L milk replacer; n = 10). The immune status of the kids was assessed by plasma concentrations of IgG and IgM, as well as by the complement system and chitotriosidase activities. Dietary supplementation with DHA did not affect growth or innate and humoral immunity (p > 0.05). This study concludes that DHA supplementation does not cause negative effects on the growth and immune status of newborn kids.


    Keywords


    DHA; chitotriosidase; complement activity; kid; meat quality; Omega 3.


    Resumen

    El consumo de ácidos grasos poliinsaturados (PUFA), especialmente el ácido docosahexaenoico (DHA), tiene efectos beneficiosos para la salud de los consumidores. En consecuencia, existe un mayor interés en mejorar los perfiles de ácidos grasos de la carne (es decir, el contenido de PUFA y DHA) a través de diversas estrategias nutricionales. Este estudio tuvo como objetivo investigar el efecto de complementar un producto derivado de microalgas rico en DHA sobre el crecimiento y el desarrollo del sistema inmunológico en cabritos recién nacidos. En este experimento, los cabritos recién nacidos fueron alimentados con sustituto de leche (MR) suplementado con tres niveles de un producto derivado de microalgas rico en DHA (DHA-Gold ® , Martek Biosciences, MD, EE. UU.). Los grupos se diseñaron de la siguiente manera: MR-NS (reemplazo de leche sin suplementación con DHA- Gold® ; n= 10), MR-DHA-9 (9 g de DHA-Gold ® /L sustituto de leche; n = 10) y MR-DHA-18 (18 g de DHA-Gold ® /L sustituto de leche; n = 10). El estado inmunológico de los cabritos fue evaluado por las concentraciones plasmáticas de IgG e IgM, así como por el sistema del complemento y las actividades de la quitotriosidasa. La suplementación dietética con DHA no afectó ni el crecimiento ni la inmunidad innata y humoral ( p > 0,05). Este estudio concluye que la suplementación con DHA no provoca efectos negativos sobre el crecimiento y el estado inmunitario de los cabritos recién nacidos.


    Palabras Clave


    DHA; quitotriosidasa; actividad del complemento; cabrito; calidad de la carne; Omega 3.





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