Regresar a Artículos Indexados
  • TEST ENGINEERING AND MANAGEMENT//(VOL. 83 JULY/AUGUST)

    Volumen: 83, Numero: 1, Páginas: 6619-6623 pp.

    APPLICATION OF A QUALITY MANAGEMENT SYSTEM IN THE DAIRY PLANT ?ECOLAC?

    Abstract

    The consumption of milk and dairy products in the world population is growing significantly. The demand of the consumers to acquire safe and quality products, causes that the medium and small companies, have the urgent necessity to implement Quality Management Systems (QMS), in such a way that it allows them to enter the highly competitive markets. This research analyzes the effects of the application of the QMS on the organoleptic, physiochemical and microbiological parameters of raw and pasteurized milk. The samples were taken in the processes of raw material reception, pasteurization and storage, and the analyses were performed in triplicate for each of the samples. For the analysis of the data a ?Students t? test was applied, to determine the differences after the application of the QMS. The results indicate that the application of QMS had positive effects on the physicochemical parameter of acidity and on the microbiological load of mesophilic aerobes in the milk reception process. On the other hand, not effects on organoleptic characteristics, density, pH, fat and total coliforms growth were evidenced. These findings are important since they can be replicated in other dairy processing plants.


    Keywords


    Quality management system, milk, organoleptic, physicochemical, microbiological


    Resumen

    El consumo de leche y productos lácteos en la población mundial está creciendo significativamente.La exigencia de los consumidores por adquirir productos seguros y de calidad, provoca que el medioy pequeñas empresas, tienen la urgente necesidad de implantar Sistemas de Gestión de la Calidad(SGC), de tal forma que les permita ingresar a mercados altamente competitivos. Esteinvestigación analiza los efectos de la aplicación del SGC en la organoléptica,parámetros fisicoquímicos y microbiológicos de la leche cruda y pasteurizada. Las muestrasfueron tomadas en los procesos de recepción de materia prima, pasteurización y almacenamiento, y laLos análisis se realizaron por triplicado para cada una de las muestras. Para el análisis de los datos aSe aplicó la prueba ?t de Student?, para determinar las diferencias después de la aplicación del SGC.Los resultados indican que la aplicación de SGC tuvo efectos positivos en la fisicoquímicaparámetro de acidez y sobre la carga microbiológica de aerobios mesófilos en la lecheproceso de recepción. Por otra parte, no afecta a las características organolépticas, densidad, pH,se evidenció crecimiento de grasa y coliformes totales. Estos hallazgos son importantes ya que pueden serreplicado en otras plantas de procesamiento de lácteos.


    Palabras Clave


    Sistema de gestión de calidad, leche, organoléptica, fisicoquímica, microbiológico





    Acceder