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  • ENFOQUE UTE//(VOL 8, NUM 5)

    Volumen: 8, Numero: 5, Páginas: 67-75pp.

    EVALUACION FISICA, QUIMICA Y MICROBIOLOGICA DEL ENSILAJE DE YUCA CON CAUPI Y CULTIVO MICROBIANO

    Abstract

    The aim of this work was to evaluate thephysical, microbiological, fibrous and lactic acid changes of cassava silage with cowpea used on biological mix. Fifty kg whole cassava (root, stem and leaves), 20 kg of cowpea flourand 4 L of microbial culture containing Lactobacillus acidophillus, Streptococcus thermophillusand Klyumyces fragilis(L-4 UCLV)were used. The evaluated treatmentswere: Y100integral cassava(Y100), integralcassava more20% cowpea(Y+C), andintegral cassava more20% cowpeas and8% of microbial culture (Y+C+BP). The ensiled material waspreserved in sterile glass bottles with wide mouth. Acompletely randomized design was used. The physicochemical, microbiological, fibrous and lactic acid characteristicswere evaluated. For 18 months, the dry matter, crude and true protein, lactic acid contents andthe microbialviability was higher (P <0.05) in Y+C+BP treatments from 2to 18 months. The fibrosity and the pHof the silage was alsolower (P <0.05) at the end of the study in this treatment Y+C+BP.It is concluded that with the inclusion of the microbial mixin the cassava silage with cowpea, it is possible to preserve the physicochemical and microbiological properties for 18 months, as well as the values of dry matter, crude and true protein, and lactic acid contents were improved


    Keywords


    silage; microbialculture; cassava; cowpea


    Resumen

    Elobjetivo deeste trabajo fueevaluar los cambios físicos, químicos,microbiológicos, fibrososydelácido láctico del ensilaje de yuca con caupí ycultivo microbiano. Se utilizaron50 kgdeyuca integral(raíz,tallo,hojas), 20 kg de harina de caupí y 4 Lde cultivo microbiano que conteníaLactobacillus acidophillus, Streptococcus thermophillus yKlyumyces fragilis(L-4 UCLV). Las variantes evaluadasfueron:yuca integral(Y100), yuca integral más 20% caupí(Y+C), yuca integral más 20% caupíy8% biopreparado(Y+C+BP). Elmaterial ensilado se conservóenfrascos de cristal estériles con boca ancha. Se utilizó un diseño completamentealeatorio. Seevaluaron las característicasfisicoquímicas,fibrosas, microbiológicasy deácido láctico. Durante18 meses, los contenidos de materia seca, proteína cruda y verdadera, ácidoláctico y la viabilidadmicrobiana fue mayor (P<0.05) en el tratamiento Y+C+BPa partir delosdos meses hasta el final. La fibrosidad y el pH del ensilaje fue menor (P<0.05) al final del estudio en eltratamiento Y+C+BP. Se concluye que con la inclusión del cultivo microbiano en el ensilaje de yuca con caupí se logra conservar laspropiedades fisicoquímicas y microbiológicas por 18 meses;asimismo,los valores de la materia seca, proteína cruda y verdadera y ácido láctico se mejoran.


    Palabras Clave


    ensilado;cultivo microbiano;caupí;yuca





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