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  • CIENCIA UNEMI//VOL10(24)

    Volumen: 10, Numero: 24, Páginas: 46-50 pp.

    EVALUACION DE LA CAPACIDAD ANTIMICROBIANA DE LAS HOJAS DE LAURUS NOBILIS Y THYMUS VULGARIS

    Abstract

    The objective of this research was to evaluate the antimicrobial effect of dehydrated leaves of Laurus nobilis (laurel) and Thymus vulgaris (thyme), as natural preservatives, to be implemented in reducing the microbial load of high consumption foods, such as the case of artisanal fresh cheese, among other foods. The fresh leaves of laurel and thyme were collected at random, duly processed, disinfected, steam-dried at 45 ° C for 14 hours and crushed in a mortar to obtain a crude powder extract. The determination of the minimum inhibitory concentration (MIC) was carried out from the preparation of several concentrations of the crude powder extract, through the diffusion technique in agar. These were tested against Staphylococcus aureus strain by the placement of filter paper disks impregnated with the antimicrobial solutions in a Petri dish with agar and bacterial inoculum on the surface. It was concluded that at concentrations of 175 and 200 mg /ml of laurel and 125, 175 and 200 mg /ml of thyme there was an inhibitory zone, which is a promising source of antimicrobial extracts for the control of S. aureus, a frequent food contaminant


    Keywords


    antibacterial activity; food preservation; Staphyloccocus aureus.


    Resumen

    El objetivo de esta investigación fue evaluar el efecto antimicrobiano de las hojas deshidratadas de Laurusnobilis(laurel) yThymusvulgaris(tomillo), como conservantes naturales, para ser implementado en lareduccióndela carga microbiana de alimentos de alto consumo, como losquesos frescos artesanales, entre otros alimentos.Las hojas frescas de laurel y tomillo fueron recolectadas al azar, debidamente procesadas, desinfectadas, secadas por arrastre de vapor a 45°C por 14 horas y fraccionadas en un mortero para la obtención de un extracto crudo en polvo. La determinación de la concentración mínima inhibitoria (CMI) se llevó a cabo a partir de la preparación de varias concentraciones del extracto crudo, en polvo, de las plantas en estudio, a través de la técnica de difusión en agar. Éstas se probaron frente a la cepa Staphyloccocusaureus mediante la colocación de discos de papel filtro impregnado de las soluciones antimicrobianas en una caja petri con agar y con inóculo bacteriano estriado en la superficie.Se pudo concluir que a concentraciones 175 y 200 mg/ml de laurel y 125, 175 y 200 mg/ml de tomillo, había presencia de un halo inhibitorio, lo cual constituye una fuente prometedora de extractos antimicrobianos, para el control de Staphyloccocusaureus, contaminante frecuente de los alimentos


    Palabras Clave


    actividad antibacteriana; conservación de alimento; Staphyloccocus aureus.// Keywords: antibacterial activity; food preservation; Staphyloccocus aureus.





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